NORSUPALLON HISTORIA

Norsupallon pelaaminen on aloitettu varsinaisesti vasta 2000 vuosituhannella, joskin pelaamisen esiasteista potkimista on jo koe mielessä harrastettu jopa 1990 luvulla. Norsupalloilun maailman "Mekkana" voidaan pitää Savonlinnaa (Finland).

Lajin syntyhetkenä voidaan pitää seuraavaa tapahtumaa. Oli kesä 2002, olimme menossa Varparannalle Willa Nuttuun pitämään lasten kesäleiriä. Suunnittelimme yhdessä Virva Korpisen kanssa leiriä ja mietimme mitä lasten kanssa tekisimme. Vikke yhtä äkkiä sanoi, että pelataan norsupalloa. Eli otetaan jumppapallo ja potkitaan sitä. Ajatus tuntui tyhmän mukavalta, joten suostuin, että leirillä pelataan norsupalloa. Koska lajiin ei ollut sääntöjä, niin kehittelin ne ennen leirin alkua. Leirillä sitten pelattiin norsupalloa ja kaikki näyttivät lajista tykkäävän. Kaikista eniten varmaankin minä pidin lajista, koska ryhdyin heti leirin jälkeen miettimään miten lajista saataisiin oikea liikuntamuoto.

Seuraavana syksynä pelattiin ensimmäinen norsupallo turnaus Savonlinnassa. Oli koululaisten Mahis-messut, jonka yhteyteen teimme norsupallo turnauksen. Kaikkiaan 14 joukkuetta otti osaa turnaukseen. Tämän turnauksen aikana todella huomasin, mitkä mahdollisuudet lajilla todella on. Taisinpa jo silloin 2002 syksyllä todeta, että tässä lajissa joskus pelataan maailmanmestaruuksista.

Laji levisi Savonlinnan seudulla koululiikuntaan ja erilaisia koululaisten turnauksia pelattiin vuosittain. Käytiinpä kesällä 2006 naapurimaassa Venäjän puolella Viipurissakin pelaamassa norsupalloa paikallisten nuorten kanssa. Siellä lajin ensimmäiseen kansainväliseen turnaukseen osallistui yhteensä 13 joukkuetta. Aikaisemmin he eivät olleet ennen ensimmäistä peliä potkaisseetkaan norsupalloa. Ensimmäisessä ottelussa huomasi, kuinka he omaksuivat pelin erinomaisesti omakseen. Turnaus oli erittäin kova tasoinen ja saimme hyvän jalan sijan lajille Viipurin alueelle. Turnauksen jälkeen lahjoitimme useita norsupalloja Viipurin nuorisotiloille ja kuulimme jälkeen päin, että ne olivat erittäin kovassa käytössä norsupallon pelaamiseen.


 

Jo alussa sääntöihin olin laittanut, että joukkueet ovat sekajoukkueita, niin että tytöt ja pojat, miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa. Tämä oli ja on edelleen omasta mielestäni tämän pelimuodon perusominaisuus, eli on yksi palloilumuoto mitä voi kummatkin sukupuolet pelata samoissa joukkueissa. Alussa uskoin, että tämä laji on sellainen, joka tempaisee varsinkin lapset ja nuoret pelin pyörteisiin, mutta en todellakaan uskonut vielä alussa, että tänä päivänä norsupalloa pelaakin aikuiset ehkä jopa enemmän kun nuoret.

Aikuiset tulivat peliin mukaan varsinaisesti vuonna 2007, jolloin järjestimme kuntatyöntekijöiden valtakunnalliset liikuntapäivät, joiden yhtenä lajina oli norsupallo. Varsinkin silloin näin miten aikuiset todella hurahtivat tähän lajiin. Silloin päätin, että nyt on lajin maailmanmestaruuskilpailuiden aika.

Ensimmäisen maailmanmestaruuskilpailut pelattiin Savonlinnassa 17 joukkueen voimin elokuussa 2008. Kisoista Savonlinnan Seudun Liikunta teetti 30 minuutin mittaisen TV ohjelman urheilukanavalle, joka antoikin lajin tunnetuksi tekemiseksi todellisen ponnistuksen. Sillä seuraavana vuonna 2009 kisoissa mukana oli jo 40 joukkuetta. Vuoden 2010 kisat käytiin 53 joukkueen voimin ja vuoden 2011 kisoihin ilmoittautui mukaan 60 joukkuetta.

Maailmamestaruuskilpailuiden menestynein joukkue on kiistatta ollut Vierumäen urheiluopiston entisistä opiskelijoista koostuva AC Le`ne joukkue, joka on voittanut tähän mennessä kaikissa neljässä käydyssä maailmanmestaruuskilpailuissa kilpasarjan mestaruuden.

 

Norsupalloilun tunnettavuus lisääntyy kokoajan ja samalla myös norsupalloilu levittäytyy ympäri Suomea ja koko maapalloa. Norsupalloa on pelattu Suomen lisäksi ainakin Virossa, Latviassa, Saksassa, Espanjassa, Yhdysvalloissa, sekä Venäjällä. Odotettavissa on, että laji lähitulevaisuudessa leviää maailmanlaajuiseksi palloilumuodoksi.

 

Timo Reinikainen
toiminnanjohtaja
Savonlinnan Seudun Liikunta ry